Enron’s ondergang verbonden met Cheney Energy Task Force

Brussel, 23 januari 2007

enron lay
Verdachte overlijdens: Enron manager Glenn Baxter stierf door een vreemde zelfmoord, directeur Kenneth Lay (foto) overleed aan een zware hartaanval kort voordat hij zijn memoires zou gaan schrijven.

In februari van 2001 riep Fortune Magazine Enron nog uit tot meest vernieuwend bedrijf in Amerika. Tot en met april boekte het vooruitstrevend bedrijf een gigantische omzet. Kort daarop werd Enron beticht van het artificiëel opwaarderen van de rekeningen. Een boekhoundige opsmuk had de bel aangebonden van een excessieve zwartmakerij in financiële dagbladen, waarbij zogezegd sprake was van een samenzwering tegen de eigen aandeelhouders. Door propaganda in artikels, boeken en documentaires trapte de pers in de val en riep men al gauw om het bloed van die steenrijke Enron-criminelen.

Dat is het officiële verhaal.

In werkelijkheid zat Enron met het Witte Huis in allerlei zaken verwikkeld en ging het bergaf toen Enron’s directeur Kenneth Lay, een sterk gelovig man, zich van die affaires begon af te keren. Het is immers opvallend dat Enron’s ondergang werd ingeluid kort nadat de top van het bedrijf uit de gunst viel bij het Witte Huis.

Het onheil begon toen Enron’s bedrijfsleiders in april 2001 werden uitgenodigd op de zogenaamde Energy Task Force van vice-president Dick Cheney, officiëel het National Energy Policy Development Group, een inhoudelijk ultrageheime denktank waarin alle vertegenwoordigers van de westerse oliebedrijven bijeen kwamen met de Bush-administratie. Men zou kunnen zeggen dat hier de echte Amerikaanse buitenlandse politiek werd uitgestippeld.
Door een lek van het Departement van Handel kwamen in 2003 documenten van deze groep vrij die kaarten bevatten waarop de olievelden van Irak, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten waren gemarkeerd [1]. Het is duidelijk dat de oorlogen die het Witte Huis sinds Elf September aan de wereld tracht te verkopen om het inpalmen van ’s werelds laatste oliereserves gaan. Vertegenwoordigers van bedrijven zoals Exxon-Mobil, Conoco, Royal Dutch Shell, en de Amerikaanse dochtermaatschappij van British Petroleum hebben voor de schermen altijd ten stelligste ontkend op deze groepsvergaderingen aanwezig te zijn geweest.

Het lijkt aannemelijk dat de vertegenwoordigers van Enron niet voor deze imperialistische geopolitiek te vinden waren en dat het bedrijf daardoor uit de gunst gevallen is. De Bush-dynastie stak zijn eigen financier vervolgens een dolk in de rug — onder het mom van een heldhaftige strijd tegen de Amerikaanse witteboordcriminaliteit, maar in feite omdat Enron niet mee wilde werken en dacht het beter te weten. De Enron-top wist het niet beter, maar wist wel te veel, volgens het Witte Huis. De rancuneuze documentaire met titel ‘Enron, The Smartest Guys in the Room’, een videoreportage waarin de Enronleiding door het slijk wordt gehaald, draagt kenmerken van een CIA-propagandareportage.

De later aan een plotse hartaanval overleden directeur Kenneth Lay deed tijdens zijn proces opmerkelijke doch terechte uitspraken: hij had het over een ‘overcriminalisering‘ van Enron om politieke redenen. Dat bleek te kloppen: tal van beschuldigingen aan het adres van de Enron-directie waren bij de haren getrokken, meer zelfs: het gros van de aanklachten tegen Kenneth Lay hielden verband met andere zaken dan Enrons boekhouding [2]. Verwonderd vroeg Kenneth Lay zich over zijn bedrijf af: “How did it fail and how did it fail so quickly?”. Hij noemde het “een complexer verhaal” dan wat aan de oppervlakte was gebleken, en hield — net zoals zijn collega Jeffrey Skilling — vol, dat de heksenjacht tegen Enron politiek geïnspireerd was geweest [3].

Grote succesvolle bedrijven gaan niet zomaar overstag omwille van boekhoudkundige akkefietjes. Indien dergelijke bedrijven daarentegen niet in de pas lopen van de gevestigde politieke machten — meer bepaald hun contract verbreken met defensie of inlichtingendiensten — zal onheil zich vast en zeker op hun weg bevinden. Het Enron-scenario toont opmerkelijke gelijkenissen met het lot dat L&H was beschoren.

———————————–
Lees ook
Enron demise linked to Energy Task Force meetings?
Ken Lay Info Articles

Advertenties  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s%d bloggers liken dit: